Una recreació històrica interessant: la Declaració d’independència dels Estats Units d’Amèrica

Compartisc al blog una escena de la sèrie televisiva John Adams en què es recrea la votació de les 13 colònies americanes per tal d’esdevindre independents respecte de la metròpoli britànica (4 de juliol de 1776). Enllace l’escena que algun usuari ha penjat a la xarxa. [Nota: el primer vídeo que pengí en aquesta entrada era el d’aquesta escena en V.O.S. en català, que ha estat retirada del Youtube]

declaracio_independencia_eua
Document original on es plasma la Declaració d’independència dels Estats Units d’Amèrica. Font: enciclopedia.cat

Més enllà de plasmar-se d’una manera heroica la declaració de secessió, amb una música que exalta la posició dels delegats de cada colònia, els diàlegs plasmen els ideals il·lustrats que inspiraren la independència, primer, i la Constitució Americana, després. Es parla de la llibertat, del dret a la vida i a la felicitat. Uns ideals, tanmateix, davant els quals ens hem de posar en alerta tenint en compte la història posterior. El decurs dels fets, com sempre, ens mostra que els idealismes, tot i que són bons per a alimentar els cors, sovint no són més que això, pinzellades grosses sense matisos. Vull dir: l’exaltació de llibertat (la nacional, però també la social, la de la burgesia) cal prendre-la amb molta cautela.

L’escena també plasma el “fervor” popular que provocà aquest fet històric. Com hem parlat a classe, tota història és història contemporània, com deia aquell il·lustre historiador francés. El 4 de juliol, a hores d’ara, encara és el “Dia de la festa nacional” als EUA en record d’aquella data. Com també ho és el 14 de juliol a França, data de la presa de la Bastilla, el 12 d’octubre a Espanya, o l’11 de setembre a Catalunya.

One thought on “Una recreació històrica interessant: la Declaració d’independència dels Estats Units d’Amèrica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s