Documental: Encontres d’exili. José Gayà, Jaume Durà i Jorge Ramos (2018)

El diumenge 14 d’abril, en la commemoració del 88é aniversari de la proclamació de la II República espanyola, s’estrenà en línia el documental Encontres d’exili (2018). Un treball realitzat pel Col·lectiu Mirades i CEAR País Valencià i dirigit per José Gayà, Jaume Durà i Jorge Ramos i que ha estat finançat, a més, per la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana.

Encontres_Poster-versió-4
El cartell del documental. Font: cear.es

De 30 minuts de durada, recull el testimoni de persones que han viscut l’exili. El seu objectiu és teixir, a través d’aquestes històries passades i presents, un relat que enllace memòria i empatia. El missatge és clar: tothom podem ser, en algun moment, exiliat, refugiat, emigrant, repressaliat. De fet, molts valencians hagueren de marxar a l’exili en acabar la Guerra Civil; i molts altres han estat immigrants en èpoques històriques recents. A Amèrica, a Algèria, o a països europeus com Alemanya. La història com a antídot contra l’amnèsia selectiva, contra la xenofòbia i el racisme.

Jorge Ramos, activista i professor de la Universitat de València, difonia a les xarxes socials les finalitats del documental:

Amb aquest projecte volem posar en comú, en diàleg i contribuir al (re)coneixement de totes aquestes persones i fenòmens és clau per fomentar una cultura de pau, de solidaritat, de Drets Humans, des d’un enfocament de memòria, justícia i reparació per contribuir a l’arrelament de les persones refugiades al sentir i conèixer que el seu lloc de fugida, té vincles històrics i emocions personals en alguns punts similars a les seues- i per tendir ponts en un món on creixen els murs físics i simbòlics. Ara és el moment d’incidir en la memòria històrica i democràtica, en recordar que no fa tant part de la societat valenciana va ser refugiada, i ara ha de demostrar que pot ser una societat de acollida.

Com hem dit, en el documental apareixen persones que han viscut l’exili passat i present. Per exemple, Pepica Celda, primera persona que recuperà de les fosses de Paterna el cos de son pare, assassinat pels franquistes una vegada acabada la Guerra Civil espanyola; o Helia González, que el 1939 hagué de marxar cap a Algèria des del port d’Alacant amb el vaixell Stanbrook capitanejat pel gal·lés Archibald Dickson. A aquestes històries, en què nosaltres érem els refugiats, s’hi afegeixen d’altres; es tracta d’experiències vitals en què els valencians passem a ser refugiadors. A acollir persones que per qüestions polítiques i ideològiques, com és el cas de Senol, kurd que hagué de fugir de la repressió de l’estat turc, necessiten una nova llar.

DakdlrxWkAAKHd8
Bust inaugurat l’abril de 2019 al port d’Alacant en homenatge a Archibald Dickson. Font: @leyendoagritos

M’ha emocionat la complicitat dels protagonistes en les trobades i els diàlegs enregistrats en el documental, conscients que tenen una història, unes històries comunes. També ens hauríem d’emocionar nosaltres; i ser conscients que tothom podem ser, com he dit abans, exiliats.

És important, per tant, des d’un punt de vista didàctic, el treball de l’empatia com un dels valors que ens han d’identificar com a societat solidària i acollidora. És aquest un dels punts més forts del documental, ja que es desdibuixa la dicotomia nosaltres-ells, passat-present. Com escriu l’antropòleg  Michel-Rolph Trouillot, “el passat no existeix de forma independent del present (…). El passat o, per ser més precisos, la condició de ser passat, és una opinió. Així, de cap manera podem identificar el passat com passat”.

En definitiva, el documental construeix un relat unitari. La història ens ensenya, en aquest cas, que tothom som vulnerables. Una mica menys si som conscients de la nostra posició al món respecte dels que ens intenten dividir.

Adjunte el documental:

One thought on “Documental: Encontres d’exili. José Gayà, Jaume Durà i Jorge Ramos (2018)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s